Blogger tarafından desteklenmektedir.

Ev Kredisi İpoteği Nasıl Kaldırılır ?

29 Eylül 2015 Salı

Bankaların müşterilerine sunmuş olduğu kredilerden biri de şüphesiz konut kredileridir. Konut kredileri diğer kredilere nazaran daha düşük faizli ve uzun vadeli uygun ödeme koşulları ile sunulmaktadır. Konut kredisi kullandıran bankalar krediye karşılık olarak taşınmaz üzerine ipotek koyma işlemi gerçekleştirirler. Bunun sebebi ise kredi ödemelerinde bir sıkıntı çıktığı zaman taşınmazın satılarak kredinin ödenmesi seçeneğidir.

Bu yazımızda sizlere üzerinde ipotek bulunan evin ipoteğinin nasıl kaldırılacağından bahsedeceğiz. Bunun için en başta kredi çeken kişinin bankaya kredi borcunun tamamını ödemesi gerekmektedir. Bunun ardından üzerinde ipotek bulunan evin ipoteğinin kaldırılması için tapudan birkaç işlem yapılmalıdır. Bunun için kredi sahibi ödemiş olduğu kredi ile ilgili olan ipotekli evin Fek yazısını bankaya yazdırması gerekir.

Fek yazısı olarak tanımlanan belge ücretlidir. Bu ödemeyi yapacak olan taraf ya bankadır ya da kredi sahibidir. Fek ücretini kimin ödeyeceği noktasında bilgi almak isteyenler için kredi sözleşmesi imzalanırken ipotek kaldırma işlemlerinde kullanılan Fek yazısının kime ait olduğunu bildiren maddede ne yazıyor ise ücretin kesintisi o kişiden yapılır.


Ücretin ödenmesinin ardından mal sahibi taşınmazın bulunduğu ildeki Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne başvurması gerekmektedir. Ardından ipotek kaldırma işlemlerine bakan çalışanlara Fek yazısını vermesi yeterli olacaktır. Tapu Müdürlüğünde yapılan işlemler bir gün içerisinde gerçekleştirilerek ipotek kaldırma işlemi ve yeni tapu taşınmazın sahibine verilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Hgs -Hgs Sorgulama -Hgs Bakiye