Blogger tarafından desteklenmektedir.

EFT nedir?

11 Mart 2015 Çarşamba

Bankacılık işlemleri arasında müşteriler tarafından en çok kullanılan ürünlerden biri şüphesiz para transferleridir. Her bankanın kendi müşterisine sunmuş olduğu bankacılık işlemi iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Havale ve EFT işlemi olarak gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak günümüzde en çok tercih edilenleri arasında Elektronik Fon Transferi(EFT)’dir. İlk olarak 1992 yılında Merkez Bankasının atılımı ile başlatılan bu sistem farklı iki banka hesabı arasında gerçekleştirilen TL cinsinden para gönderme işlemidir. 

EFT nedir denildiği zaman bir banka müşterisinin kendi hesabından farklı bir banka hesabına para gönderme işlemi için yalnızca EFT’yi kullanabilmektedir. Her banka EFT işlemi için kendi zaman dilimini belirlemektedir. Tüm bankalar nezdinde ortak olan tek şey EFT işleminin yalnızca hafta içi gerçekleştiriliyor olmasıdır.


Günümüzde finans sektöründe hizmet veren bankalar genellikle sabah 08.00 ile akşam 17.45 saatleri arasında EFT işlemini müşterilerinin kullanımına sunmaktadırlar. Bir banka müşterisi kendi bankasının belirlemiş olduğu zaman dilimi içerisinde para transferini gerçekleştirir ise, aynı gün içerisinde para muhatap bankanın hesabına kısa bir sürede aktarılır. EFT ile ilgili olarak her ne kadar hafta içi gerçekleştiriliyor olsa da aynı hafta sonları gibi hafta içi resmi tatillere geldiği zaman para transferi işlemi ilk mesai gününde muhatap bankanın hesabına aktarılır. EFT işlemini hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmek isteyen banka müşterileri para gönderecekleri banka hesabına ait 26 karakterden oluşan IBAN numarasını kullanmaları tavsiye edilir. Tamamen güvenilir olan bu yöntem aynı zamanda müşteriye pratiklik kazandırmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Hgs -Hgs Sorgulama -Hgs Bakiye