Blogger tarafından desteklenmektedir.

Çeyiz Parası Nedir? Kimlere Verilir? Nasıl Alınır?

4 Haziran 2014 Çarşamba

Çeyiz parası nedir?
Evlilik yapmayı planlayan ve resmi olarak evlenmek için müracaat eden, yetim maaşı alan kız çocuklarının aldığı kurumsal yardımdır.  Erkek çocuklarının çeyiz parası alma gibi hakları yoktur. Kız çocuklarının da alabilmesi için annesinin yahut babasının o henüz evlenmemişken vefatı söz konusu olmalıdır. Kız çocukları evlenme kararı ile SGK ya başvuru yaparak evlilik ödeneğini alabilirler.
Çeyiz parası kimlere verilir?
Anne babasından yetim maaşı hakkı kazanmış, evlenmemiş kız çocukları bu ödeneği alabilmektedir. Yasalar gereğince ödeme yalnızca kız çocukları için geçerlidir. Evlenmiş ve de boşanmış kişiler bu hakkı yeniden talep edemezler. Çünkü istismarcı kişiler düzenli olarak kağıt üzerinde evlilik yapabilecek ve bu konuyu maddi çıkarları doğrultusunda kullanabileceklerdir. Tüm bu sebeplerden ötürü bir kız çocuğu yalnızca bir defa çeyiz ödeneği alabilecektir.
Çeyiz parası tutarı ne kadardır?
O dönemin şartlarına göre alınacak para artıyor olacaktır. Hesaplamada basit bir orantı vardır. Hak kazanmış olduğu yetim aylığının 24 katı kadar o an için çeyiz ödeneği alma hakkına sahip olacaktır. Yıllar içerisinde artma olacağı için maaş yükseldikçe alınacak çeyiz ödeneği tutarı değişime uğrayacaktır. Asıl olan evlenme durumu olacağı vakit aldığı maaş 24 ile çarpılarak hesaba ulaşılabilir.

Çeyiz parası nasıl alınır?
Çeyiz parası için talep SGK ya iletilecektir. Yetim maaşı alan bir kız çocuğu ilk defa evlenecekken çeyiz ödeneği için öncelikli olarak evlenme müracaatını yapmış olmalıdır. Müracaattan sonra sosyal güvenlik kurumuna durum bildirmesi yapılarak maaşın 24 katı kadar çeyiz tutarı talep edilir. Sahte evlilikle düzenli olarak para almak isteyebilecek istismarcılardan dolayı yasalar gereği yalnızca bir kere verilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Hgs -Hgs Sorgulama -Hgs Bakiye