Blogger tarafından desteklenmektedir.

Kredi Kartım Çalındı Ne Yapmalıyım?

21 Mayıs 2014 Çarşamba


Kredi Kartı Şifresi Neden Önemli?

Kredi kartı oldukça kişisel ve sorumluluk gerektiren bir alışveriş aracıdır. Sahip olacağımız kredi kartlarımızın şifrelerini üzerimize oturmuş numaralar ile şifrelendirmememiz gerekir. Klişe olan doğum tarihleri, telefon numarası, sırlanmış sayı dizileri ve önemli günlerin rakamlarını kullanmak sakıncalı olabilecektir. Özellikle aile içerisinde güven duygusu zedelenmiş ise çok daha fazla dikkatli şifre sayıları tercih etmek gerekebilir. Yapılan en büyük yanlış aynı sayıları art arda kullanmak, ardışık sayıları tercih etmek ve çok bariz doğum yılı numaralarını kullanmaktır. Sonrasında çalınma ihtimali ile endişeler çok daha büyük olacaktır. Çünkü çalıntı anında farkında olunmaz ise karttan şifreli çekim talimatına karşı istismarcı taraf, rahatlıkla alışverişini yapıp ödemeyi kendi yapıyormuş gibi üstleniyor görünecektir.

Kredi Kartım Çalındı Ne Yapmalıyım?

Kartımızın çalındığını anladığımız anda ilk olarak anlaşmalı bankamızı arayarak bloke talimatı vermemiz gerekir. Aynı işlemi internet bankacılığı ile de yapmak mümkündür. Müşteri hizmetleri ile görüşerek yapılacak çalıntı bildiriminde aktarma dahilisi o yönde tuşlanarak talimat verilebilir. Kredi kartımızın çalındığını fark ettiğimiz anda banka şubesini arıyor olmak daha doğru seçim olacaktır.

Çalındığını geç fark etmemiz halinde istismarcı yüklüce alışveriş yapmış olabilir. Bu arada şayet şifresiz kullanma talimatı yahut şifreyi kolay tespit durumu varsa ne yazık ki dönüşü olamayacaktır. Farkında olunduğu andan itibaren banka ile iletişime geçmek mağdur taraf için oldukça önemlidir.

Geniş vadede bu konunun önüne geçebilmek için şifresiz çekimlerin olmaması için zamanında talimat verilmelidir. Yine çekimlerde telefona mesaj dokümanının isteniyor olması önleyici olabilmek adına önemlidir. Böylelikle kişi kendi yaptığı alışverişi bilecek ve mesaj geldiği zaman kredi kartının kendi inisiyatifi dışında kullanıldığını fark edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Hgs -Hgs Sorgulama -Hgs Bakiye