Blogger tarafından desteklenmektedir.

En kolay kredi çekmeyi sağlayan bankalar

16 Mart 2013 Cumartesi

   Son zamanlarda kredi reklamlarının ağırlıkta olduğu tv kanallarında da bahsi geçen bazı bankaların ne kadar kolay kredi vereceği konusu her ne kadarda tartışılırsa da yinede en kolay krediyi veren bankanın FİNANSBANK olabileceğini belirtmek isterim.bazı bankalara sms le başvurduğunuzda ön onay adı altında onaylandığını sandığımız bir kredinin daha sonrasında bankada olumsuzlukla sonuçlandığını hemen hemen hepimiz biliyoruz.fakat gerçek şudur ki deniz ve finans gibi bankaların cep telefonuna gelen mesajı direk gerçek onay olarak kabul ettiklerini önemle belirtmek istiyorum bu yüzden bu bankalara daha çok rağbet göstermenizi tavsiye ediyorum.saygılarımla

Bireysel Kredi Ürünleri Nasıl Kullanmalıyız?

15 Mart 2013 Cuma

Bireysel kredi ürünleri deyince akla gelen 2şey vardır:biri kredi kartı diğeri ise kredilerdir.bunların düzgün kullanımı hayat da bazı projelerde başarılı olmanızı sağlar.Kred kartını dolu bir silah olduğunu düşünün ve hiç br zaman boşa sıkmayın,çünkü hayatınızın belirli evrelernde sizlere detek olacak tek elle tutulur kaynak yine onlardır.Bankalarla aranızı iyi tutmaya bakın aksi taktirde kmsenin kimseye borç vermediği bu davirde tepe takla gelirsiniz.

Kredi notu nasıl hesaplanır?


Bireysel kredi almak isteyenler için ilk bakılan bireylerin kredi notudur.Bireyler için oluşturulan bu kredi notuna ‘kredi skorlaması’ (credit scoring) denir.
Kredi skoru (kredi notu) , bireysel kredilerin gelişmiş olduğu finansal piyasalarda kullanılır.Kredi skoru, kişinin aldığı kredilerin,kredi kartlarının,çek ve senet gibi finansal borçlarını zamanında geri ödeme kapasitesini ve sadakatini ölçer.
Kredi notu yüksek olan bireyler düşük faiz oranlarından kredi alabilirler. Kredi notu düşük olan bireyler ise pahalı faiz oranlarından kredi alırlar ya da bankanın inisiyatifi ile kredi alamazlar.
Bireysel kredi skoru, şirketler için üretilen kredi derecelendirmesinden farklı olarak, hesaplama uzmanları tarafından değil, scorecard denilen bilgisayar programları tarafından üretilir.
Bireysel kredi skorunun çok geliştiği ABD’de, kredi skoru, kredi kurumlarının yanısıra sigorta, sağlık, iletişim vb gibi sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Hatta işverenler tarafından personel işe alınmasında dahi kullanılmaktadır.
Tüketici kredileri sektörü gelişmekte olan piyasalarda bireysel kredi skoru kavramı ve kullanımı hızla yayılmaktadır.
Bireysel kredi skoru üreten uluslararası şirketler arasında Experian, TransUnion ve Equifax gibi şirketler bulunmaktadır.

Kredi notu nedir ne demektir?

Kredi notu, bankalar tarafından kullanılan, size kredi verilmesinin ne kadar riskli olduğunu belirleyen bir kriterdir. Bankalar, sundukları kredileri zamanla geri alabileceklerinden emin olmak isterler. Bunun için de kredi başvurusu yapan kişinin kredi geçmişiyle ilgili bazı bilgileri kullanırlar. 

Kredi notunuzu hesaplamak için bankalar sizin ve ailenizin aylık gelirlerinizi, aylık giderlerinizi, kredi özgeçmişinizi (daha önce kullandığınız krediler, ödemeleriniz, kredi kartı borçlarınız, batık kredileriniz, karşılıksız çekleriniz gibi) kullanırlar. Her bir özellik, bankaların kullandığı matematiksel bir formüle dökülür, ve ağırlıklarına göre kredi notunuz hesaplanır. Kredi notu, 400 ile 900 arasında bir rakamdır. Bankaların verdiği bilgiye göre tüketicilerin ortalama kredi notu 675'tir. 

Her Türk vatandaşının kredi geçmişi bilgileri, merkezi bir Kredi Kayıt Bürosu'nda tutulur. Aynı şekilde kredi özgeçmişinizde yer alacak olan Karşılıksız çek ve Batık Kredi bilgileri, "Kara Liste" adı altında T.C. Merkez Bankası'nda saklanır. Kara Liste'de bulunmak, bankalar tarafından kredi başvurusunun kesin olarak reddedilmesi anlamına gelecektir. Diğer taraftan bir kez Kara Liste'ye girdikten sonra çıkmak da mümkündür. Merkez Bankası, borcunu ödeyenlerin isimlerini listeye girişlerinden üç yıl sonra, ödemeyenleri ise beş yıl sonra listeden çıkarır. Tabi zaman zaman Kara Liste'nin çıkartılan aflarla silinmesi de söz konusu olabilir. Şubat 2009 tarihi itibariyle, ekonomik kriz nedeniyle Kara Liste'nin temizlenmesi konusu görüşülmektedir. 

Tüm bankalar bu bilgilere erişebilirler. Diğer taraftan, tüm bankaların risk algılamaları birbirinden farklıdır. Dolayısıyla sizin kredi geçmişiniz, kredi notunuz, farklı bankalarda farklı sonuçlar oluşturulabilir. Yani bir bankada alamadığınız krediyi diğer bir bankada alabilirsiniz.

Kredi çekerken nelere dikkat etmeli

Kredi çekmek için öncelikle sigortali çalışan bir birey olanızın yanında düzenli geliri olan hayat standartları bi nebze olsun iyi olan bir  birey olmak zorundasınız.Başta bankalarla geçmişte sorun yaşamış olmanız kredi çekmek yolunda olumsuz bir adım olacağını unutmayın ve sizlere samimyetle önerim kesinlikle kredi kartı kullanıyorsanız en az yüzde ellisini ödeyin dönem borcunuzun,bu size kredi çekme yolunda en önemli kredi notu olark karşınıza çıkacaktır.

Kredi notunu nasıl yükseltirim

14 Mart 2013 Perşembe

Kredi Notunu belirleyen bir çok etken vardır. En çok kullanılan etkenler


• Ödeme tarihçesi - %35
• Kredi/Borçlanma oranı %30
• Kredinin incelendiği hesapların açık olduğu ay sayısı %15
• Yeni kredi başvuruları %10
• Kredi çeşidi %10

Kredi Notu, Türkiye'de belki de T.C. Kimlik numaranızdan bile daha önemli olabilecek tek varlığınızdır. Kredi notunuz sizin borçları ödemelerinizi nasıl yaptığınıza, mortgage alırken faizinizin ne kadar olacağına dair bilgileri tek bir numarada sunan bir gerçektir.

Kredi notunuz eğitiminizi, keriyerinizi ve hatta ilişkilerinizi etkileyebilecek güçte bir yapıya sahiptir. Sadece kredi kartı veren firmalar ve finans kurumları değil, oto, hayat ve ev sigortası sağlayan firmalar, iş verenler de notunuza göre hareket edip, karar verirler.

• Hayat, ev, oto sigortanızda ödeyeceğiniz aylıklar
• Öğrenciyseniz, okuldan yardım alıp almayacağınız
• İşe alınıp alınmayacağınız

Gibi gerçekler hep kredi notunuzun iyi olmasına göre karar verilir.

Bilgisayar programları, kişinin kredi raporunu inceleyip, analiz ederek kredi notunun oluşmasında etken olan faktörleri göz önüne koyar ve bu faktörler ışığında kredi notunuzu hesaplar. Çıkan sonuca göre, alacağınız krediyi geri ödeyip ödemeyeceğinize karar verilir. Notunuz ne kadar yüksek olursa, o kadar daha rahat ve daha düşük faizlerle kredi icin OK alırsınız. Raporunuzda ne zaman bir değişiklik olsa, notunuz ona göre değişir. Eğer çok yeni veya kısa bir kredi tarihçeniz varsa, kredi notunuz netleşmemiş olabilir.

Kredi notu, genel olarak 200-250 gibi başlayıp 800’lere kadar çıkar.

730 ve üstü – Mükemmel
700 - 729 – İyi
670 - 699 – Dosyanız inceleme altında tutulur
585 - 669 – Düşük faizli kredi almanız çok zor. Riskli kategorisindesiniz
585 ve alti – Risklisiniz, kredi alsanız bile cok ağır şartlar altında alabilirsiniz.

Kredi notunuzu etkileyen etkenler:

• Ödenmemiş borçlar
• Kredi tarihçesinin uzunluğu
• Ödeme tarihçeniz
• Negatif bilgilerin hangi ne kadar çok olduğu, hangi zaman periyodlarında olduğu
• Kredi borçlanma oranınız
• Kamu bilgileri – mahkeme kararları, iflas
• Geç ödemeler – 30 – 60 – 90 günlük geç ödemeler
• Çok uzun olmayan kredi tarihçesi
• Tatmin edici sayıda olmayan açık hesap sayısı
• Yüksek borçlanma oranı
• Yeni açılan hesapların çokluğu
• Kredi raporunun cok sayıda incelenmesi

Kredi Notunuzu yükseltmek için

1. Ödemelerinizi zamanında yapın.
2. Borçlanma oranınızı %40’ların altında tutun… Mümkünse %20-30 arasında olsun
3. Çok kısa aralıklarda krediye başvurmayın, raporunuzu olabildiğince az incelettirin

 * Kredi notu ile ilgili bilgiler www.temizkredi.com sitesinden uyarlanmıştır.

Kredi notu öğrenme-kredi notu sorgulama



         Bankalar kredi başvurusunda bulunan her kişiyi öncelikle sayısal bir puanlamaya tabi tutuyor. “Kredi notu” olarak verilen bu puan, düşük çıkarsa krediniz reddediliyor, yüksek çıkarsa onaylanıyor. Özellikle son dönemde bankalar kredi kabul kriterlerini sıkılaştırma yoluna gittiklerinden, kredi notlarının önemi daha da arttı! Peki, “kredi notu” nasıl hesaplanıyor, bankalar nelere önem veriyor? Kredi notunu yükseltmek için yapılacak bir şeyler var mı?
         Aslında notlandırmada kullanılan parametreler benzer olsa da, her bankanın puanlaması kendine has! Her birinde notunuz farklı çıkabiliyor. Hatta her biri aynı sonuca farklı yorum katabiliyor. Ya da size daha önce kredi vermeyen bir banka, bir süre sonra risk alma stratejisini değiştirdiğinden düşük notunuza rağmen kredi vermeyi kabul edebiliyor. Anlayacağınız konu tamamen bankaların kendi değerlendirme kriterlerine ve hatta zamana göre değişkenlik gösterebiliyor! Her şeye rağmen “kredi notunuz” kredi alıp alamayacağınızı belirlenirken önemli bir referans oluyor!
       Aşağıda bankaların kredi notunuzu belirlerken kullandığı belli başlı değişkenleri sıraladık. Bu listeyi daha da çeşitlendiren bankalar olabilir. Dediğimiz gibi liste de, listedeki parametrelerin ağırlığı da bankadan bankaya farklılık gösterebiliyor. Bankalar bu yolla pratik yoldan kredi ya da kredi kart müşterilerinin kendi öngördüğü minimum kredibilite seviyesinde olup olmadığını araştırıyor.
      Kredi notunu yükseltmenin ise ne yazık ki acil ve mucize bir çözümü yok. Ancak imkânsız da değil! Aşağıda da görebileceğiniz gibi, yaş, meslek gibi değiştiremeyeceğiniz parametreler de olsa, ödemelerinizi, borçlarınızı düzene sokmak, borcuna sadık olmak gibi kriterler de oldukça etkili kredi notunuz hesaplanırken. Geçmiş banka kayıtları kolay kolay silinmese de, sistem düzelen ödeme performansının da fark edilebilmesini sağlıyor.  
İşte kredi notunuzu etkileyen başlıca değişkenler
KKB Skoru: Kredi kayıt bürosunda bankaların kredi müşterilerinin durumlarını birbirleri ile paylaştığı bir veri havuzu bulunuyor. Kişinin ödeme performansı, diğer bankalara olan kredi başvuruları, bunların onay ya da ret bilgileri gibi birçok bilginin yer aldığı bu sistemde kredi müşterilerinin bir KKB skoru bulunuyor. Bu skor da kredi notunu oluştururken kullanılıyor.
Aylık net gelir:  Bazı bankalar bunu toplam gelirin %30-35’i gibi yaklaşık bir rakam olarak hesaplarken; bazıları ise aylık gelirden gider kalemlerini çıkararak buluyor. Aile gelirleri de işin için dâhil edilebiliyor.
Yaş: Yasal olarak 18 yaşın altındakilere zaten kredi açılmıyor. 65 yaşın üzerindeki kişilere kredi verilmesi çok tercih edilmeyen bir durum olduğundan, 18-65 yaş arasında ve kariyer olarak biraz daha yukarılara çıkıldığından 35-50 yaş arasına genellikle en yüksek puanın verildiği bir hesaplama yapılıyor.
Meslek: Kişinin yaşam standardı, eğitimi, geliri gibi birçok bilgiye erişim imkânı tanıdığından bu değişken de önemli bir parametre olarak değerlendiriliyor.
Toplam iş deneyimi: Kıdem, birikim, tecrübe gibi konularda bankaya tahmin olanağı sunduğundan bu da etkili parametreler arasında.Son işte çalışma süresi: Kişinin kararlarındaki istikrarı ya da son işinde kalıcılığı gibi bilgiler içeriyor.Öğrenim durumu: Tahmin edileceği gibi daha yüksek öğrenim seviyesi daha yüksek puan demek.Medeni hali: Belirli bir düzeni olma, yerleşik olma, sorumlulukların artması gibi sebeplerle evliler, bekârlara göre daha avantajlı olabiliyor.İkamet edilen evin mülkiyeti: Kirada oturmakla ya da kendi evinde oturmak geliri etkileyen bir unsur olduğundan puanlamada rol alıyor. Ayrıca bir gayrimenkule sahip olmak kişinin malvarlığının göstergesi olarak kredibilitesini artırıyor.Sahip olunan taşıt/taşıtlar:  Yine mal varlığını gösteriyor. Hatta bazen sahip olunan aracın markası bile puanlamayı etkileyebiliyor. Sahip olunan kredi kartları: Başka bankaların size kredi açıp açmadığı konusunda bilgi verdiğinden kredi kartı varlığı olumlu olarak değerlendiriliyor.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Çek/Senet Kayıtları: Yazılmış çek, vadesinde ödenmemiş sen et sayısı gibi sorgulamalar yapılıyor. Puanlamaya dahil ediliyor.
Kanuni/İdari Takip Sorgusu: Bankaya olan herhangi bir borcundan dolayı daha önce kanuni ya da idari takibe alınıp alınmadığı bilgisi de kredi notunu oluşturan veriler arasında
 

En Çok Okunanlar

Hgs -Hgs Sorgulama -Hgs Bakiye