Blogger tarafından desteklenmektedir.

Kredi notu nedir ne demektir?

15 Mart 2013 Cuma

Kredi notu, bankalar tarafından kullanılan, size kredi verilmesinin ne kadar riskli olduğunu belirleyen bir kriterdir. Bankalar, sundukları kredileri zamanla geri alabileceklerinden emin olmak isterler. Bunun için de kredi başvurusu yapan kişinin kredi geçmişiyle ilgili bazı bilgileri kullanırlar. 

Kredi notunuzu hesaplamak için bankalar sizin ve ailenizin aylık gelirlerinizi, aylık giderlerinizi, kredi özgeçmişinizi (daha önce kullandığınız krediler, ödemeleriniz, kredi kartı borçlarınız, batık kredileriniz, karşılıksız çekleriniz gibi) kullanırlar. Her bir özellik, bankaların kullandığı matematiksel bir formüle dökülür, ve ağırlıklarına göre kredi notunuz hesaplanır. Kredi notu, 400 ile 900 arasında bir rakamdır. Bankaların verdiği bilgiye göre tüketicilerin ortalama kredi notu 675'tir. 

Her Türk vatandaşının kredi geçmişi bilgileri, merkezi bir Kredi Kayıt Bürosu'nda tutulur. Aynı şekilde kredi özgeçmişinizde yer alacak olan Karşılıksız çek ve Batık Kredi bilgileri, "Kara Liste" adı altında T.C. Merkez Bankası'nda saklanır. Kara Liste'de bulunmak, bankalar tarafından kredi başvurusunun kesin olarak reddedilmesi anlamına gelecektir. Diğer taraftan bir kez Kara Liste'ye girdikten sonra çıkmak da mümkündür. Merkez Bankası, borcunu ödeyenlerin isimlerini listeye girişlerinden üç yıl sonra, ödemeyenleri ise beş yıl sonra listeden çıkarır. Tabi zaman zaman Kara Liste'nin çıkartılan aflarla silinmesi de söz konusu olabilir. Şubat 2009 tarihi itibariyle, ekonomik kriz nedeniyle Kara Liste'nin temizlenmesi konusu görüşülmektedir. 

Tüm bankalar bu bilgilere erişebilirler. Diğer taraftan, tüm bankaların risk algılamaları birbirinden farklıdır. Dolayısıyla sizin kredi geçmişiniz, kredi notunuz, farklı bankalarda farklı sonuçlar oluşturulabilir. Yani bir bankada alamadığınız krediyi diğer bir bankada alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Hgs -Hgs Sorgulama -Hgs Bakiye