Blogger tarafından desteklenmektedir.

Kredi notu nasıl hesaplanır?

15 Mart 2013 Cuma


Bireysel kredi almak isteyenler için ilk bakılan bireylerin kredi notudur.Bireyler için oluşturulan bu kredi notuna ‘kredi skorlaması’ (credit scoring) denir.
Kredi skoru (kredi notu) , bireysel kredilerin gelişmiş olduğu finansal piyasalarda kullanılır.Kredi skoru, kişinin aldığı kredilerin,kredi kartlarının,çek ve senet gibi finansal borçlarını zamanında geri ödeme kapasitesini ve sadakatini ölçer.
Kredi notu yüksek olan bireyler düşük faiz oranlarından kredi alabilirler. Kredi notu düşük olan bireyler ise pahalı faiz oranlarından kredi alırlar ya da bankanın inisiyatifi ile kredi alamazlar.
Bireysel kredi skoru, şirketler için üretilen kredi derecelendirmesinden farklı olarak, hesaplama uzmanları tarafından değil, scorecard denilen bilgisayar programları tarafından üretilir.
Bireysel kredi skorunun çok geliştiği ABD’de, kredi skoru, kredi kurumlarının yanısıra sigorta, sağlık, iletişim vb gibi sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Hatta işverenler tarafından personel işe alınmasında dahi kullanılmaktadır.
Tüketici kredileri sektörü gelişmekte olan piyasalarda bireysel kredi skoru kavramı ve kullanımı hızla yayılmaktadır.
Bireysel kredi skoru üreten uluslararası şirketler arasında Experian, TransUnion ve Equifax gibi şirketler bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

En Çok Okunanlar

Hgs -Hgs Sorgulama -Hgs Bakiye